WEB Klederdracht ZuiderZeeMuseum fotografie Wendy Appelman www.wendyappelman.com -1

Dit keer op pad om diverse klederdrachten uit Nederland te fotograferen. Op het Zuiderzee Museum in Enkhuizen werd er afgelopen maand de Klederdracht festival georganiseerd.

Waarbij er diverse folklore groepen en dans vereningen waarbij klederdracht gedragen wordt samen komen in het museum. Totaal op zijn plek; het museum staat centraal over het leven van ongeveer 100 jaar terug. Het is eigenlijk een dorp op zich met de huizen, interieurs en ambachten van vroeger. Een pracht locatie en helemaal als deze 2 tesamen komen op een plek.

Het was voor mij ook al iets wat op mijn wenslijst stond om te fotograferen. En dit jaar mocht ik in samen werking met het Zuiderzee museum deze foto’s maken.

Natuurlijk was Hi-sync ook weer van de partij! ( Psst…. wat een favoriet aan het worden is. ) Helaas dit keer geen mooie wolken partijen maar desondanks het kleine diafragma waarde in combinatie met flitslicht kunnen gebruiken is helemaal top.

Ook ging ik dit keer voor een natuurlijker sfeer dan bij de foto’s van Elfia. Met een beetje invloed van oud hollands schilders .

Dit was de tweede keer dat ik Hi-sync gebruikte. En eigenlijk begin ik er stiekem verliefd op te worden. Want nu bij elk mooi wolkenlucht is het niet meer; oooh wat een mooie wolken. Maar; KIJK wat een geweldige hi-sync wolkjes <3 . WAAR IS MIJN MODEL ?!

De meeste foto’s ogen kwa licht natuurlijk aan zonder dat het flitslicht overduidelijk aanwezig was. Natuurlijk kon ik bij een paar foto’s het natuurlijk niet laten om iets extremer te werk gaan. 😉 Helaas dit keer zonder de extremer wolken luchten. Maar door de bewolking was ik wel vrijer in mijn locatie keuzes doordat ik geen rekening hoefde te houden met hard licht van de zon. En waar de zon had gestaan op welk moment van de dag het beste was om te fotograferen op die locatie.
Hieronder nog een opsomming van voordelen om op zo’n project aan de slag te gaan met de ELB400 HS waren;

  1. Het geeft toch zoveel meer sfeer om portretten te schieten op laag diafragma getal
  2. Achtergronden en (onbewuste) photobombers zijn minder storend. En eventueel nog weg te werken later in de nabewerking.
  3. ELB400 is licht en draagbaar om mee te nemen naar druk bezochte evenementen. Ikzelf maar zeker mijn assistent is hier dankbaar voor.

 

WEB Klederdracht ZuiderZeeMuseum fotografie Wendy Appelman www.wendyappelman.com -11

 

Eigenlijk is “het grootste probleem” hierna de Deep Octa 100cm vanwege zijn formaat door de menige heen lopen. Zonder iemand omver te slaan of misschien een kostbaar museumstuk om te slaan.
Maar ook dit is gelukkig geen probleem doordat ik hem binnen paar seconden kon inklappen met de speedring. En binnen een paar seconden heb je hem ook weer in elkaar gezet door deze ring! YeY voor Elinchrom voor deze oplossing! DAAAAG softbox opzet frustraties.

Hieronder nog een voorbeeld van een foto gemaakt met alleen het aanwezig licht. Zacht licht door de bewolking is op zich al mooi. Maar om het even dat extra’s te geven toch een klein flitslichtje om het op te lichten. Zoek de verschillen. 😉

WEB voorbeeld ELB HS NL

 

 

Maar om terug te komen op de klederdrachten. Het is eigenlijk zonde maar steeds minder wordt deze pracht gedragen. Zelfs ik wist niet hoeveel verschil er in drachten zijn over ons klein kikkerlandje. Maar dat er in een streekdracht soms nog zoveel verschillenden kleding is afhankelijk van bijvoorbeeld de dag en je status.

Er ook rouwdracht is en daar ook diverse stadium van hoever jij betrokken ben als familielid maar ook hoelang jij in rouw bent komt terug in de kleding. En weduwe draag in het begin volledig zwart maar in loop van de jaren komt het zwart minder terug in de kleding. Maar het zwart zal altijd nog terug komen in de kleding door middel van bijvoorbeeld een zwarte streep in de stof. Natuurlijk is dit ook weer helemaal afhankelijk van de streek waar je woont op welke wijze deze gebruiken zijn.

WEB Klederdracht ZuiderZeeMuseum fotografie Wendy Appelman www.wendyappelman.com -6

Er zijn diverse klederdrachten te zien op deze foto’s. Zo is er onder andere de West-Friese-, Brabantse-, Zeeuwse- en Friese klederdracht te zien.

 

Het klederdracht festival wordt elk jaar in het Zuiderzee museum georganiseerd. Tijdens dit weekend zijn er diverse optredens en presentaties. Hou voor 2017 de agenda van het museum in de gaten waneer deze festival weer plaats vindt. Ook zijn er nog genoeg andere activiteiten en evenementen elk seizoen te bezoeken.

www.zuiderzeemuseum.nl 

Zuiderzee Museum Enkhuizen

 

Meer informatie over Hi-Sync fotografie met de Elinchrom ELB400? Bekijk dan ook deze blogpost met magische wezens ; Klik hier.

 

 

Klik hieronder op de foto voor een grotere weergave van de foto.